EU pokreće istragu oko bankarskih gubitaka

EU pokreće istragu oko bankarskih gubitaka

Evropska komisija razmišlja o pokretanju istrage kako bi utvrdila da li su Grčka, Italija, Portugal i Španija reprogramiranjem poreskog duga banaka prekršili evropske propise.

U Briselu trenutno analiziraju relevantne informacije koje su zatražili od zemalja članica kako bi odlučili postoje li osnove za pokretanje kompletne istrage, uz paralelne razgovore zemalja i regulatora, piše Financial Times, pozivajući se na upućene izvore.

Ukupna vrijednost “reprogramiranog poreskog duga”, odnosno bankarskih gubitaka koji se oduzimaju od poreskih obaveza i vlade ih osiguravaju, u te četiri zemlje je 40 milijardi evra, pokazuju podaci Evropske centralne banke, objavljeni prošle godine.

Istovremeno, Evropska agencija za banke (EBA) nastoji da utvrdi krši li se takvim poreskim aranžmanima ravnopravna tržišna utakmica, navodi londonski list.

Prošle godine EBA je od Grčke zatražila izmjenu zakona koji bankama omogućava povećavanje kapitalne osnovice pretvaranjem reprogramiranih poreskih dugova u poreske kredite.

Od predstavnika Evropske komisije i vlada Grčke, Italije, Portugala i Španije nije bilo moguće dobiti komentar, ističe Reuters.

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top