EU ograničava nadoknadu za bankarske kartice | Ekonomist

EU ograničava nadoknadu za bankarske kartice

Novom uredbom nadoknade mogu iznositi 0,2 posto za transakcije debitnim i 0,3 posto kreditnim karticama.

Evropski parlament je velikom većinom glasova prihvatio uredbu kojom se ograničava visina nadoknade koju banke međusobno naplaćuju za transakcije kreditnim karticama, što bi trebalo rezultirati uštedama za potrošače.

Banke međusobno naplaćuju nadoknade za korištenje kreditnih kartica, čega potrošač najčešće nije ni svjestan, ali zbog toga plaća skuplje, prenosi Fena.

Na primjer, banka jednog trgovca plaća nadoknadu banci klijenta koji je obavio kupovinu karticom. Nakon toga banka prebacuje trošak nadoknade na trgovca koji onda to nadoknađuje podizanjem cijene proizvoda.

Različita visina nadoknade

Te nadoknade se koriste za prekogranična kartična plaćanja, ali i unutar pojedinih evropskih zemalja. Visina nadoknade često je različita i kreće se od 0,1 do 5 posto.

Novom uredbom te nadoknade mogu iznositi 0,2 posto za transakcije debitnim karticama i 0,3 posto za kreditne kartice. To su gornje vrijednosti i nadoknade mogu biti i niže, što je već slučaj u Danskoj, gdje iznose 0,1 posto.

Glasanje u Evropskom parlamentu komentarisala je hrvatska zastupnica Biljana Borzan, koja je članica u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača.

„U trgovini prosječni potrošač nije ni svjestan da mu je u cijenu proizvoda uračunata nadoknada za plaćanje kreditnim karticama. Ograničenje nadoknada će uticati na 95 posto svih kartičnih plaćanja i značiti uštedu kupcima od nešto više od 730 miliona eura godišnje. Takođe, očekuju se i niže cijene proizvoda jer su trgovci do sada troškove plaćanja karticama naplaćivali potrošačima“, rekla je Borzan, a prenosi portal Index.hr.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top