EU odobrila zakon o zabrani plastičnih predmeta | Ekonomist

EU odobrila zakon o zabrani plastičnih predmeta

Evropski parlament odobrio je novi zakon kojim se zabranjuju plastični predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su tanjiri, pribor za jelo ili slamke za piće. 560 poslanika je glasalo za dogovor postignut s ministrima EU, 35 ih je bilo protiv i 28 uzdržanih.

Kako se navodi u saopštenju ovi proizvodi od 2021. u EU biće zabranjeni: pribor za jelo za jednokratnu upotrebu (viljuške noževi, kašike i štapići za jelo), plastični tanjiri za jednokratnu upotrebu, plastične slamke, štapići za uši izrađeni od plastike, plastični štapići za pridržavanje balona, oksorazgradiva plastika i posude za hranu te čaše od ekspandiranog polistirena.

Prema podacima Evropske komisije, više od 80% morskog otpada je plastika. Proizvodi obuhvaćeni ovim novim zakonom čine 70% svih predmeta u morskom – otpadu.

Zbog spore razgradnje plastika se nakuplja u morima, okeanima i na plažama EU-a i širom svijeta. Plastični ostaci nalaze se u morskim životinjskim vrstama – poput morskih kornjača, foka, kitova i ptica, ali i u ribama i školjkama, a time i u prehrambenom lancu ljudi.

Države članice će do 2029. moraće da omoguće ponovno prikupljanje 90% upotrijebljenih plastičnih boca, a do 2025. najmanje 25% materijala iz kojeg su te boce izrađene morat će biti prikladno za recikliranje. Do 2030. udio materijala koji se može reciklirati morat će biti barem 30%.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top