EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana

Evropska unija biće kompletna tek kada države Zapadnog Balkana budu članice Unije, poručio je u Budvi savezni kancelar Austrije Sebastijan Kurc.

Kurc: EU prespektiva Zapadnog Balkan izgleda bolje nego ikadKurc: EU prespektiva Zapadnog Balkan izgleda bolje nego ikad

Kurc je u Budvi, na konferencija o ekonomiji “Montenegro 2018”, koju organizuje Privredna komora (PKCG), poručio da integracija funkcioniše jedino uz saradnju u politici i ekonomiji.

On je naveo da EU ima jasnu vizuju mira i blagostanja na našem kontinentu.

“Stabilnost i sigurnost dugoročno za region i EU mogu biti obezbijeđeni samo ako ovaj region bude dio EU”, poručio Kurc i dodao da to nijesu snovi, već da smo na dobrom putu.

Ističe da je migrantska kriza pokazala da je region odlučujući za čitavu EU. “Interes EU je da ovaj region postane dio EU”, poručio je Kurc i dodao da se ušlo u novu dinamiku u proširenja.

EU perspektiva Zapadnog Balkan izgleda bolje nego ikad, kaže Kurc i dodaje da Crna Gora i Srbija ostvaruju dobar napredak.

Kurc kaže i da su države regiona na dobrom putu ka EU i da obje strane moraju da daju doprinos, naveo je on i dodao da su na Zapadnom Balkanu odlučujuće reforme koje sprovode države.

Đukanović: Računam na nedvosmislenu i kontinuiranu podršku EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je u Budvi da Austrija bolje od drugih država EU poznaje prilike na Z. Balkanu.

„Evropi su potrebni oni koji u nju vjeruju, a građani Zapadnog Balkana vjeruju u EU“, poručio je Đukanović.

Predsjednik je kazao da mnoge izazove u regionu moramo rješavati sami, a da Crna Gora ostaje potpuno posvećena regionalnoj saradnji.

“Nastavljamo proces uvođenja EU standarda čvrsto vjerujući u zajedničke interese i afirmisanje zajedničke odgovornosti”, poručio je Đukanović.

Ističe i da će Crna Gora na tom putu nastojati da se uspjesima brani od onih koji bi nju i Zapadni Balkan htjeli, kako kaže, da vrate vijekovima unazad.

“U tome računam na nedvosmislenu i kontinuiranu podršku EU”, zaključio je Đukanović.

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović je kazao da Zapadni Balkan pripada Evropi ne samo geografski, nego i ekonomski i kulturno.

“Osnovni cilj zemalja Zapadnog Balkana je da postanu dio jedinstvenog ekonomskog tržišta EU”, poručio je Golubović i dodao da su regionu potrebne investicije u obrazovanju i infrastrukturi.

O glavnoj temi skupa “Balkan i Evropska unija petogodišnji ciklus Berlinskog procesa”, koja treba da pruži odgovore važne za ekonomsku budućnost regiona, govoriće premijer Duško Marković, Edi Rama, Ramuš Haradinaj, Vjekoslav Bevanda, Kočo Anđušev, te Rasim Ljajić.

Iz PKCG najavljuju više od 600 učesnika konferencije, dok su među panelistima ministri ekonomije zemalja regiona, predstavnici međunarodnih finansijskih institucija i investitora, predsjednici komorskih asocijacija i predstavnici uspješnih kompanija koje posluju na ovim prostorima.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top