EU: Navodne zloupotrebe slobode kretanja | Ekonomist

EU: Navodne zloupotrebe slobode kretanja

U posljednje vrijeme među zemljama članicama EU sve se više komentarišu navodne zloupotrebe slobode kretanja radnika u okviru Unije i sistema socijalnih davanja.

Jedan evropski sud presudio je da Njemačka ima pravo da ukine beneficije švedskoj porodici, koja je došla u Njemačku u potragu za poslom, ali čiji su članovi samo tokom jednog kratkog perioda imali privremena zaposlenja, a potom bili neaktivni.

U posljednje vrijeme među zemljama članicama EU sve se više komentarišu navodne zloupotrebe slobode kretanja radnika u okviru Unije i sistema socijalnih davanja, prenosi AP.

Prošle godine je Evropski sud pravde presudio kako Njemačka ima pravo da odbije davanja pomoći za nezaposlene jednom rumunskom imigrantu koji nije učinio ništa da nađe posao.

Najnovija presuda se odnosi na građanku Švedske, rođenu u Bosni i njeno troje dece, rođene tokom ranijeg boravka u Njemačkoj, okončanog 1999. Porodica se vratila u Njemačku sredinom 2010. majka i najstarija ćerka su otad imale nekoliko privremenih zaposlenja, koja su trajala kraće od godinu dana. Ta porodica je od decembra 2011. do maja 2012. primala beneficije za osobe koji su dugo bez zaposlenja i one koje te osobe izdržava, dok ih centar za zapošljavanje u Berlinu nije ukinuo, obrazlažući to činjenicom da su u pitanju tražioci posla iz druge zemlje čije pravo na boravak u Njemačkoj proističe isključivo iz traganja za poslom.

Današnjom odlukom suda presuđeno je da je ovakva odluka njemačkih organa bila ispravna i da “ne narušava princip jednakog tretmana”.

Sud obrazlaže da članice Unije mogu da okončaju beneficije građanima EU koji su radili kraće od godinu dana, a onda bili neaktivni više od šest mjeseci.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top