EU mjere protiv alkoholizma | Ekonomist

EU mjere protiv alkoholizma

 

Brisel — EU pokušava da uvede označavanje broja kalorija na alkoholnim pićima kao što su pivo, vino i viski s ciljem borbe protiv pijančenja i alkoholizma. Inicijativi Brisela se suprotstavljaju zemlje proizvodjači vina i lobiji.

Evropski parlament je krajem marta prešao prvu fazu u ovom pravcu kada je usvojen predlog rezolucije i pozvana Evropska komisija da predloži zakon, najkasnije do kraja 2016. kojim će postati obavezujuće označavanje nutricione vrijednosti (kalorije i sastojci) na alkoholnim pićima. U predlogu rezolucije takođe se traži da na etiketi piše da alkohol predstavlja rizik za trudnice i vozače.

Rezlucija koja je neobavezujuća treba još da bude odobrena na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta krajem aprila.

Tekst je predložila Glenis Vilmot iz redova britanskih laburista.

Prilikom prerade pravila o označavanju prehrambenih proizvoda, što je završeno 2011. Vilmot se tada borila da se isti propisi za obilježavanje nutricionih sastojaka primijene i na alkohol.

To je, kako kaže, bilo uzaludno zbog jakog lobiranja iz industrije, tako da je zadovoljna što je ovaj predlog rezolucije sada usvojen.

“Većina nas zna da treba piti umjereno. Međutim uticaj konzumiranja alkohola na naše zdravlje daleko je od očiglednog”, rekla je Ilaria Pasarani iz Evropskog biroa za potrošače. Ona je rekla da je podcijenjen udio alkohola u ishrani i navela da ljubitelji alkohola ne znaju koje aditive u vidu boja, konzervanasa i aroma unose.

Četiri vodeća evropska proizvođača piva – Karlsberg, Hajneken, AB Inbev i SABMiler – nedavno su se založili za “dobrovoljno” označavanje energetske vrijednosti piva. Oni su kao osnovu uzeli 100 mililitara pića, što bi za pivo značilo 46 kalorija, dok bi crno vino imalo 82 i viski 245.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top