EU: Mej da razjasni poziciju Londona prema Bregzitu | Ekonomist

EU: Mej da razjasni poziciju Londona prema Bregzitu

Ministri nekih zemalja članica EU, pozvali su britansku premijerku Terezu Mej da razjasni poziciju Londona prema Bregzitu, dok Unija razmatra da li da odobri produženje roka za izlazak Velike Britanije iz tog bloka.

Uoči samita EU usmjerenog na Bregzit, koji počinje u četvrtak, ministri Njemačke i Belgije ponovo su zatražili od Mej da jasno kaže šta želi od evropskih partnera.

Ministar spoljnih poslova Njemačke Hajko Mas, rekao je danas da EU mora da zna šta London želi.

– Moramo da znamo šta Velika Britanija želi: Koliko dugo (odlaganje Bregzita), koji bi trebalo da bude razlog za to, kako treba da bude sprovedeno, šta je zapravo cilj produženja roka – kazao je Mas.

Šef belgijske diplomatije Didije Renders, rekao je da njegova zemlja nije protiv produženja roka za Bregzit, ali da je problem zbog čega se odlaganje traži.

Velika Britanija treba da napusti EU 29. marta. Očekuje se da će Mej ove sedmice, treći put iznijeti pred parlament sporazum o Bregzitu koji je postigla sa Briselom. Poslanici su taj sporazum po drugi put odbacili u utorak, a u četvrtak su odlučili da zatraže od EU odlaganje Bregzita.

Mej sada nastoji da obezbjedi da sporazum podrži sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), koja podržava njenu manjinsku vladu.

Podrška 10 poslanika DUP-a sporazumu, mogla bi da utiče na tvrde pristalice Bregzita iz redova Konzervativne stranke Tereze Mej, koji se protive sporazumu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top