EU kažnjava Google sa 4,3 milijarde eura | Ekonomist

EU kažnjava Google sa 4,3 milijarde eura

Gugl

Evropska unija će kazniti američku kompaniju Google sa oko 4,3 milijarde eura zbog korišćenja njenog operativnog sistema android za blokiranje rivala, javlja agencija “Blumberg” pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa odlukom EU.

To će, kako ocjenjuje njujorška agencija, biti nova rekordna kazna za kršenje pravila konkurencije.

Izrečenom kaznom će se staviti tačka na istragu koju je EU pokrenula povodom ugovora koje je Google sklopio sa proizvođačima telefona i operaterima mobilnih mreža. Kazna Evropske komisije će premašiti prošlogodišnju rekordnu kaznu od 2,4 milijarde eura, koja je izrečena nakon istrage pokrenute zbog favorizovanja sopstvenih usluga za onlajn kupovinu.

Evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager će na današnjoj konferenciji za novinare saopštiti odluku o kazni Guglu, saopštila je EK. Evropski regulator bi mogao kazniti kompaniju iznosom koji je jednak 10 odsto njenih godišnjih prihoda, odnosno sa oko 11,1 milijardi dolara, prenose svjetski mediji.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top