EU još ne može da procijeni koliko će Britanija platiti za Brexit | Ekonomist

EU još ne može da procijeni koliko će Britanija platiti za Brexit

Evropska unija još ne može da procijeni koliki bi trebalo da iznosi britanski račun za izlazak iz Evropske unije zato što će puno toga biti utvrđeno pregovorima, kazao je glavni revizor zastupnicima u Evropskom parlamentu.

U pismu koje je Reuters u utorak dobio na uvid, predsjednik Evropskog revizorskog suda (ECA) Klaus-Heiner Lehne procijenio je obaveze koje će se morati finansirati iz budućih proračuna na 344 milijarde eura ali nije želio procijeniti koliki bi bio britanski udio u toj brojci.

Evropski proračun najvećim dijelom finansiraju zemlje EU, podsjeća Reuters. Nadležni organi EU-a koji se pripremaju za pregovore iznose radnu hipotezu prema kojoj bi London morao platiti 60 milijardi eura kako bi pokrio nepodmirene obaveze prije odlaska iz EU-a 2019. godine. To je približno 17 posto iznosa koji je za EU u cjelini procijenio Evropski revizorski sud i time je blizu udjelu britanske ekonomije EU-a.

Lehne pak naglašava da će se iznos moći utvrditi tek nakon pregovora o Brexitu.

“Vezano za procjenu iznosa koji bi korespondirao udjelu Velike Britanije, trenutno nismo u poziciji da odgovorimo jer obračunzavisi od niza pretpostavki a one bi pak mogle biti predmet predstojećih rasprava”, stoji u njegovom pisanom odgovoru predsjednici kancelarije za proračun EP-a Ingeborg Graessle.

Glasnogovornik Evropskog revizorskog suda odbio je komentarisati pismo, u kojem se, među ostalim, navodi iznos od 64 milijardi eura za pokriće penzijskih i drugih socijalnih prava prema zaposlenima u EU.

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker upozorio je Britaniju prošlog mjeseca da će je izlazak iz Unije skupo koštati.

Budući da je argument za prošlogodišnji referendum o izlasku iz EU-a dijelom bio i iznos od 10 milijardi eura, koliko bi godišnje Britaniju koštalo članstvo, očekuje se da će se London potruditi da plati što manje, napominje Reuters.
Nadležni organi u Briselu za ovu su godinu kao prioritet odredili dogovor o metodi obračuna, dok bi se konkretne brojke utvrdile tek na samome kraju procesa.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top