EU i Velika Britanija se saglasile, kreće Bregzit | Ekonomist

EU i Velika Britanija se saglasile, kreće Bregzit

Evropska komisija i Velika Britanija postigli su dogovor o uslovima Člana 50 koji se odnosi na Sporazum o povlačenju, saopšteno je iz Evropske komisije.

– Svi aspekti Sporazuma o povlačenju su sada finalizovani i dogovoreni na nivou pregovarača. Evropska komisija preporučuje Evropskom savjetu da ustanovi da je došlo do odlučujućeg napretka u pregovorima o urednom povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, da omogući zaključivanje pregovora o Sporazumu o povlačenju i da se pokrenu sljedeći koraci u ovom procesu – jasni su u EK.

Komisija navodi da sporazum o povlačenju obuhvata sve elemente razdruživanja Velike Britanije od EU, prava građana, finansijsko poravnanje, period tranzicije, upravljanje kao i protokole o Irskoj, Gibraltaru i Kipru, i druga pitanja vezana za razdruživanje. U sjedištu Evropske komisije u Briselu naglašavaju da su pregovarači takođe postigli sporazum o okviru političke deklaracije o budućim odnosima EU i Ujedinjenog Kraljevstva.

Istovremeno, britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je njen kabinet u srijedu podržao nacrt sporazuma sa EU o Bregzitu. Ona je to izjavila poslije sastanka koji je, kako navodi AP, trajao punih pet sati i protekao u žučnoj raspravi.

– Ovo je odlučujući korak koji nam omogućava da pređemo i finalizujemo dogovor u narednim danima – rekla je britanska premijerka.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top