EU i Švajcarska će razmjenjivati informacije o bankovnim računima | Ekonomist

EU i Švajcarska će razmjenjivati informacije o bankovnim računima

Prema sporazumu, obje će strane od 2018. godine automatski razmjenjivati informacije o bankovnim računima svojih građana.

Ovaj sporazum praktično znači kraj švajcarske bankarske tajne za građane Evropske unije, što će utajivačima poreza onemogućiti skrivanje novca na računima u Švajcarskoj, što je bila uobičajena praksa.

“Danas potpisani sporazum početak je nove ere u poreskoj transparentnosti i saradnji između Švajcarske i EU. To je još jedan udarac utajivačima poreza, i korak ka poštenijem oporezivanju. Evropska unija imala je vodeću ulogu u uspostavljanju automatske razmjene podataka, u nadi da će je partnerske zemlje slijediti. Ovaj sporazum je dokaz da EU može ostvariti svoje ciljeve “, izjavio je Pjer Moskovici, povjerenik Evropske komisije za ekonomska i monetarna pitanja.

Automatska razmjena podataka je jedan od najefikasnijih instrumenata u borbi protiv poreskih utaja. Prema ovom sporazumu, zemlje članice će na godišnjem nivou dobijati imena, poreske brojeve i datume rođenja svojih građana koji imaju račune u Švajcarskoj, a na raspolaganju će biti i informacije o stanju na računu.

Evropska komisija je trenutno u pregovorima o sličnim sporazumima is Andorom, Lihtenštajnom, Monakom, i San Marinom, za koje se očekuje da će biti potpisani do kraja godine.

Izvor: Index
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top