EU daje 600 mil € za 10 projekata na Balkanu | Ekonomist

EU daje 600 mil € za 10 projekata na Balkanu

Evropska unija će izdvojiti 600 miliona evra za realizaciju deset regionalnih infrastrukturnih projekata na Zapadnom Balkanu.

Među tim projektima su autoput od Niša do Drača i modernizacija željezničke pruge između Beograda i Budimpešte, dogovoreno je na Samitu zemalja Zapadnog Balkana održanom u Beču.

Od 600 miliona evra, koliko je dogovoreno za infrastrukturni paket, 200 miliona će biti opredeljeno iz pomoći EU za približavanje Uniji, a preostalih 400 miliona evra od drugih institucija, poput Nemačke banke za razvoj (KfW), Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Na skupu kome su pored premijera zemalja regiona prisustvovali i nemačka kancelarka Angela Merkel i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, potvrđena su i 24 projekta, vrijedna oko 7,7 milijardi evra, koji će biti realizovani u narednom periodu.

Planirano je da tim projektima bude postignut rast bruto BDP-a od jedan odsto godišnje u zemljama zapadnog Balkana i da se u narednih 15 godina u regionu otvori 200.000 novih radnih mjesta.

Na Samitu je najavljena i izrada mapa puta za uvođenje dualnog sistema obrazovanja u zemljama zapadnog Balkana po uzoru na Austriju.

Izvor: beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top