EU da prepozna potrebu investiranja u Zapadni Balkan | Ekonomist

EU da prepozna potrebu investiranja u Zapadni Balkan

Evropska unija (EU) nema alternativu za zemlje Zapadnog Balkana, a Crna Gora je pokazala hrabrost učlanjenjem u NATO i naredni cilj je njeno učlanjenje u EU, ocijenjeno je na okruglom stolu “Regionalna saradnja kao dio evropskih integracija” koji je održan danas u okviru Bečkog ekonomskog foruma.

Učestvujući na Forumu, ministarka ekonomije Dragica Sekulić, kazala je da je tema današnjeg sastanka lidera regiona bila kako unaprijediti regionalnu saradnju, kao i saradnju regiona sa Evropskom unijom.

Sekulić je ocijenila da je jako je važno da EU prepozna Zapadni Balkan kao region kome su potrebne investicije, u čiju infrastrukturu je potrebno ulagati, posebno u dijelu povezanosti zemalja regiona, kao i regiona sa EU.

“Ovo je još jedna od regionalnih prilika gdje mi možemo govoriti šta su nam planovi u narednom periodu, a u svijetlu pripreme sljedećeg sastanka Berlinske inicijative koji će se održati u junu sljedeće godine u Londonu”, kazala je Sekulić.

Činjenica je da, kako je dodala, ukoliko se želi da bude povećana robna razmjena, razmjena usluga i trgovinski bilans između zemalja regiona, mora se puno raditi na povezivanju infrastrukture.

“Jedan od klasičnih primjera je taj da moramo unaprijediti put Sarajevo – Podgorica, da moramo unaprijediti sve puteve u povezivanju i sa Srbijom, i sa BiH, sa Hrvatskom, Albanijom i sa Kosovom, ukoliko želimo da povećamo ekonomsku saradnju i trgovinsku razmjenu između naših zemalja, kao i povećamo ekonomski rast našeg regiona”, kazala je Sekulić.

Prema njenihm riječima, rijetkost je, kao što je ove godine bilo, da se premijeri svih zemalja Zapadnog Balkana već sedam puta susrijeću, što govori, kako je kazala, da Crna Gora nema otvorenih pitanja sa zemljama koje su joj u susjedstvu i da sve više govori o ekonomijama, a ne o politici.

“Naši građani treba da osjete benefite naše težnje ka EU, a to je veći broj fondova, veći broj projekata koji se mogu finansirati iz tih fondova i bolji život u našim zemljama. Jer, ne možete govoriti o EU samo politički, već naši građani kroz bolji život treba da osjete zašto mi stremimo ka EU”, zaključila je Sekulić.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top