EU će da tuži Google | Ekonomist

EU će da tuži Google

Evropska unija će kroz narednih nekoliko sedmica podnijeti tužbu zbog monopola protiv Google-a.

EU već nekoliko godina istražuje Google, ali čini se kako se stvari ozbiljno zahuktavaju. Naime, Evropska komisija je od kompanija koje su podnijele (tada povjerljive) pritužbe na poslovanje Google zatražila dozvolu za objavljivanje tih dokumenata.

Konačni ishod mogao bi biti zabrinjavajući za Google – naime, Evropska komisija bi mogla kazniti Google u iznosu od deset posto godišnjih prihoda, što bi moglo, uzimajući u obzir rezultate prošle finansijske godine, da dosegne cifru veću od 6 milijardi dolara.

Dokument koji EU priprema poznat je pod imenom Statement of Objections. Jednom kada bude podnesen, istraga će se nastaviti, iznosiće se protivargumenti, pokušaji nagodbe i slično. Ukoliko EU i Google ne uspiju da pronađu zajednički jezik, Evropska unija može pribjeći kaznama, što podrazumijeva novčane kazne, ali i ograničenja djelovanja. Google se, pak, može žaliti na Evropskom sudu.

Čak i ako sve skupa ne završi velikim novčanim kaznama, ovakve situacije su velika smetnja za kompanije, kao što je pokazao slučaj vezan uz Microsoft. Otežava se i probijanje na nova tržišta, a može doći i do kašnjenja u proizvodnom procesu, budući da svi novi proizvodi moraju da prolaze dodatne pravne provjere.

Evropski parlament je u novembru prošle godine donio neobavezujuću odluku koja tvrdi da bi Google trebao da razdvoji pretraživač od ostalih poslovnih poduhvata, odnosno glasao je u korist razdvajanja poslovanja tog tehnološkog džina. Postoje četiri sporne situacije – prva je način na koji tražilica prikazuje vlastite usluge u odnosu na usluge konkurencije, druga se koncentriše na način na koji Google koristi sadržaj s drugih stranica, treća se bavi Googleovom dominacijom vezano za oglašavanje, a četvrta restrikcijama koje definišu u kojim uslovima oglasivači svoje kampanje smiju da presele na druge pretraživače.

Google drži 90 posto evropskog tržišta, odnosno 90 posto web pretraga prolazi kroz Google. To je znatno veći udio od onog kojeg Google drži u SAD-u, koji iznosi 68 posto.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top