EU blokira `nuklearni dil` Mađarske i Rusije

EU blokira `nuklearni dil` Mađarske i Rusije

Nadzorni organi Evropske unije spremni su da iskoriste pravo veta kako bi blokirale sporazum Mađarske i ruske državne korporacije za nuklearnu energiju Rosatom, prenio je Financial Times.

Rosatom se priprema za izgradnju i održavanje dva reaktora kapaciteta 1.200 megavata u mađarskom gradu Pakš, a vrijednost ugovora je 12 milijardi eura.

Prije oko godinu dana dvije zemlje su potpisale međudržavni sporazum, čiji je inicijator mađarska strana i premijer Viktor Orban.

Prošle nedjelje predsjednik Vladimir Putin potvrdio je spremnost Rosatoma da finansira 80 odsto vrijednosti projekta i rekao da mu on sam pridaje “ogroman značaj”.

Odobrenje Evropske agencije za nuklearnu energiju moraju da dobiju sve članice EU koje kupuju nuklearno gorivo.

Evropska komisija takođe može da pokrene antimonopolsku istragu u vezi sa tim što je Mađarska već 80, odnosno 60 odsto zavisna od ruske nafte i gasa. Prema mišljenju protivnika sporazuma, zemlja može u potpunosti postati zavisna od ruskih energenata.

 

Izvor: Blic
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top