Estonija i Bugarska za brži pristup CG EU | Ekonomist

Estonija i Bugarska za brži pristup CG EU

CG ima podršku aktuelnog estonskog, i predstojećeg bugarskog predsjedništva da se, kroz intenziviranje pregovaračkog procesa doprinese dinamici pristupanja Crne Gore EU, saopšteno je ministru evropskih polova Aleksandru Andriji Pejoviću u Bukureštu.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović učestvovao je na šestom Bukureškom forumu koji je, u organizaciji  Instituta Aspen i kancelarije njemačkog Maršalovog fonda u Rumuniji, održan u Bukureštu.

Pejović je govorio na panelu “Strategijsko oblikovanje i politike moći” u okviru kojeg je bilo riječi o političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu, odnosima između država, uticajima velikih sila i preplitanju različitih interesa, ali i zajedničkim ciljevima i perspektivama razvoja regiona.

“Pejović je istakao da je, zbog svoje geostrateške pozicije, region Zapadnog Balkana uvijek bio područje na kojem su se ukrštali uticaji i interesi različitih sila koji su uticali i na strategijske pravce pojedinih država, kao i na odnose u regionu”, saopšteno je iz ministarstva.

On je naglasio da je, tokom posljednje decenije, i pored značajnih unutrašnjih prilika i izazova s kojima se države regije suočavaju, kako je kazao, primjetno da se sve zemlje, iako neujednačenim tempom, kreću naprijed, te da geopolitičko oblikovanje regiona u skladu s interesima i vrijednostima EU vodi dugoročnoj stabilnosti i postepenom ekonomskom razvoju ovog dijela Evrope.

“Ministar je ukazao na važnost održavanja jasne evropske perspektive, kroz veće angažovanje i podršku EU zemljama Zapadnog Balkana koja će osigurati uspješan nastavak reformi i oslabiti uticaje koji region vraćaju unazad”, navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva napominju da je tokom posjete Bukureštu, ministar imao odvojene sastanke s ministricom za evropske fondove Rumunije, Rovanom Plumb, estonskim zamjenikom ministra za evropske poslove, Matijem Masikasom, ministricom zaduženom za predstojeće predsjedavanje Bugarske EU, Lilijanom Pavlovom, i predsjednikom Instituta Aspen u Rumuniji Mirčeom Džoanom.

“Predmet razgovora s ministricom Plumb je bilo ispunjavanje obaveza u okviru 22. poglavlja, s fokusom na pripremu Crne Gore za korištenje strukturnih fondova EU. Imajući u vidu dobro iskustvo Rumunije iz korištenja evropskih fondova, ministarica Plumb je prenijela opredijeljenost te države da, kroz programe saradnje pruži podršku crnogorskim institucijama u pripremi za što uspješnije korištenje evropskih fondova koji će Crnoj Gori biti dostupni nakon stupanja u članstvo”, ističe se u saopštenju.

Tokom razgovora sa Masikasom i Pavlovom, kako se navodi, bilo je riječi o planovima za otvaranje preostalih poglavlja, i radu na ispunjavanju uslova za njihovo postepeno zatvaranje.

“Sagovornici ministra Pejovića su prenijeli podršku aktuelnog, estonskog, i predstojećeg bugarskog predsjedništva da se, kroz intenziviranje pregovaračkog procesa doprinese dinamici pristupanja Crne Gore EU”, zaključuje se u saopštenju.


Izvor: Rtcg

Komentariši

Top