Espinosa nova predsjednica Generalne skupštine UN | Ekonomist

Espinosa nova predsjednica Generalne skupštine UN

Ministarka inostranih poslova Ekvadora, Marija Fernanda Espinosa Garses, izabrana je danas, velikom većinom glasova, za predsjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Ona je sa 128 glasova pobijedila ambasadorku Hondurasa u UN, Meri Elizabet Flores Flejk, koja je imala 62 glasa podrške i postala četvrta žena na čelu Generalne skupštine.

Sadašnji predsjednik Generalne skupštine UN, Miroslav Lajčak iz Slovačke kazao je da četiri žene među 73 predsjednika nije rezultat za ponos, ali da su na dobrom putu da se to promijeni.

Garses je rekla da očekuje da rodni paritet i dalje napreduje.

“Svoj izbor posvetila bih svim ženama svijeta koje danas učestvuju u politici i koje se suočavaju s političkim i medijskim napadima obilježenim mačizmom i diskriminacijom”, navela je Espinosa Garses.

Ona je naglasila da jačanje multilateralizma nije opcija, nego obaveza i da UN moraju odgovoriti na glavne svjetske izazove i doprinijeti približavanju te organizacije svim građanima svijeta. Pregovore o migracijama, o jačanju aktivnosti protiv klimatskih promena, sprovođenje reforme UN i traženje novih načina za finansiranje ekonomskog razvoja su, prema riječima Espinose Garses, prioriteti.

Pri izboru predsjednika Generalne skupštine prati se nepisani sistem rotacije regiona svijeta. Latinska Amerika i Karibi su na redu da predsjedavaju sljedećim jednogodišnjim zasjedanjem koje počinje neposredno prije septembarskog opšteg okupljanja.

Komentariši

Top