Ericsson tuži Apple | Ekonomist

Ericsson tuži Apple

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson je u Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Holandiji pokrenuo sudske procese protiv Applea.

Patentna borba se tako s područja SAD-a prebacila i u Evropu. Ericsson je Appleu ponudio arbitražu s ciljem da kompanije na globalnom nivou i u obostranu korist postignu sporazum o licenciranju patenta. Datum za prihvatanje ponude je, međutim, istekao.

Stoga je Ericsson u tri evropske države pokrenuo sudske postupke koji se odnose na 2G i 4G/LTE standarde i na druga tehnološka rješenja koja nisu standardizovna, a vezana su, primjera radi, za dizajn poluvodičkih komponenata i umrežavanje sistema.

– Apple nastavlja da profitira od Ericssonove tehnologije i to bez licence. Nadamo se da će nam sudovi u Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Holandiji pomoći da riješimo situaciju na pravedan i nepristrasan način. – izjavio je Ericssonov Kasim Alfalahi.

Ukoliko sud presudi u korist Ericssona, Apple će kompaniji morati da plaća između 240 i 725 miliona dolara godišnje, tvrde analitičari.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top