Erdogan u Srbiji | Ekonomist

Erdogan u Srbiji

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je Srbija ključna zemlja na Balkanu i da očekuje da se godišnja trgovinska razmjena Srbije i Turske poveća na 1,2 milijarde dolara, sa 870 miliona dolara, koliko je iznosila prošle godine.

“Očekujem da će naši politički stavovi uticati da se obim trgovinske razmjene uskoro poveća i na tri milijarde dolara”, rekao je Erdogan obraćajući se privrednicima na završetku Poslovnog forumu Srbija-Turska u Beogradu.

On je kazao da u turskim firmama u Srbiji radi 8.000 radnika, a da će se taj broj sljedeće godine povećati najmanje dva puta.

Ocijenio je da postoji potencijal i za ulaganje u banje u Srbiji, a posebno u hotelijerstvo.

“Srbija je jedna od najbitnijih destinacija za turiste iz Turske, a to potvrđuje i povećanje broja dolazaka za 35 odsto”, kazao je Erdogan.

Naveo da smatra da je “Srbija ključna za Balkan”, a predsjednik Aleksandar Vučić velika prilika za region, te da ljudi iz vlasti i iz poslovnog svijeta moraju da rade na stvaranju dobre atmosfere.

“Ekonomski rast Turske bio je za šest mjeseci ove godine 5,1 odsto što pokazuje da imamo snažan razvoj”, rekao je turski predsjednik.

Dodao je da Turska planira da godišnji izvoz koji je sada u vrijednosti 153 milijarde dolara do 2025. godine podigne na 500 milijardi dolara.

“Turska gradi u Istanbulu najveći aerodrom na svijetu koji će u prvoj fazi godišnje moći da primi 90 miliona putnika, a do 2023. godine 153 miliona ili 200 miliona putnika ako bude potrebno”, rekao je Erdogan.

Kako je objasnio, to nije državna investicija, već privatnog konzorcijuma, a Turska je otvorila kanale za privatna ulaganja.


 

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top