Erdogan i Putin razgovarali iza zatvorenih vrata | Ekonomist

Erdogan i Putin razgovarali iza zatvorenih vrata

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su iza zatvorenih vrata u glavnom gradu Azerbejdžana.

Kako je najavljeno iz Kremlja, tokom razgovora trebalo je da bude razmotren širi krug tema, uključujući energetske projekte, javio je TAS S.

Ta ruska agencija podsjeća da je 9. juna Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov rekao da bi predsjednici Rusije i Turske mogli da razmotre pitanje izgradnje “Turskog toka”, gasovoda kapaciteta 63 milijarde kubika, koji bi iz Rusije u Tursku preko Crnog mora dopremao prirodni ruski gas.

Do novog gasnog čvorišta na tursko-grčkoj granici bilo bi dopremano 50 milijardi kubika, a ruski energetski gigant “Gazprom” izrazio je spremnost da u Evropu “Turskim tokom” doprema 47 milijardi kubika godišnje.

“Turski tok” predstavljao bi alternativu “Južnom toku”, čija je realizacija u Moskvi proglašena završenom u decembru prošle godine, a prvi krak novog gasovoda trebalo bi, po najavi, da bude gotov decembra 2016. godine.

Peskov je rekao da će susret Putina i Erdogana biti održan poslije parlamentarnih izbora u Turskoj, a biće razmijenjena mišljenja i o složenoj situaciji u regionu, uključujući stanje u Siriji.

U razgovorima dvojice lidera učestvovali su Putinov pomoćnik Jurij Ušakov, šef diplomatije Sergej Lavrov, ministar energetike Aleksandar Novak, direktor “Rosatoma” Sergej Kirijenko, čelnik “Gazproma” Aleksej Miler.

TAS S navodi da su tokom fotografisanja Putin i Erdogan jedino razmijenili utiske o jučerašnjem svečanom otvaranju sportskih Prvih evropskih igara u Bakuu.

Erdogan je, između ostalog, ukazao da niko od lidera zemalja EU nije bio na otvaranju, dok je Putin sa osmehom rekao da je “Turska, kao kandidat za učlanjenje u EU, predstavljala čitavu Uniju”.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top