EPCG proslavlja 105. rođendan

EPCG proslavlja 105. rođendan

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) proslavlja 105. rođendan. Na današnji dan, crnogorski suveren Nikola I na Cetinju je ozvaničio početak rada prve električne centrale za javne namjene. Datum tog događaja proslavlja se kao Dan EPCG. U toj kompaniji ističu da rođendan obilježavaju u atmosferi pozitivnih proizvodnih i finansijskih rezultata.

“Za sedam mjeseci proizvedeno je 1.753.165 MWh električne energije, 81.187 MWh više u odnosu na isti period 2014. Prošle godine ostvarena je dobit od oko 35 miliona eura, 9,6 miliona više nego 2013. godine, dok su gubici električne energije 2014. svedeni na 16,83 odsto, što je 2,3 odsto manje u odnosu na godinu ranije. Isplaćena su i novčana sredstva akcionarima, srazmjerno učešću u kapitalu kompanije.  Analize pokazuju da rezultati poslovanja ostvareni tokom prvog polugodišta ove godine premašuju one iz uporednog perioda lani, tako da se očekuje da će se trend pozitivnih proizvodnih i finansijskih rezultata nastaviti”, navodi se u saopštenju EPCG.

Ističu i investicije u distributivni sistem.

“Uvedena je u sistem novoizgrađena TS 35/10kV ‘Petrovac’, realizovan je projekat polaganja novog podvodnog 35kV kabla ‘Opatovo – Sv. Nedelja’, počela je izgradnja TS 35/10kV ‘Popovići’ u Baru, a uskoro će početi radovi na izgradnji TS 35/10kV ‘Klinci’ u Herceg Novom. Vrijednost ovih investicija iznosi preko pet miliona eura.  Uspješan investicioni zamah zaokružuje i izgradnja većeg broja trafostanica naponskog nivoa 10/0,4kV”, dodaju u saopštenju.

Prvog marta EPCG je započela realizaciju II faze Projekta modernizacije mjerenja potrošnje električne energije vrijedne 36 miliona eura.

“Tako će naredne dvije godine biti ugrađeno još 80 hiljada novih multifunkcionalnih brojila.  Projekat je započet 2011, a u okviru prve faze, koja je koštala 40 miliona eura, je ugrađeno  oko 165.500  novih, multifunkcionalnih brojila, čime je ovom modernom tehnologijom daljinskog mjerenja obuhvaćeno oko 43 odsto crnogorskog konzuma”, ističu iz EPCG.

Dodaju da su posljednjih nekoliko godina investirali desetine miliona eura u izgradnju distributivnih objekata i mreže  u više crnogorskih opština, radi stabilnosti elektroenergetskog sistema i smanjenja gubitaka.

“Znatna sredstva  godišnje se izdvajaju za održavanje oko četiri hiljade trafo-stanica i preko 20 hiljada kilometara vazdušnih i kablovskih vodova. Ova godina je uspješna i iz aspekta naplate potraživanja za utrošenu električnu energiju. Organizovanjem niza akcija (Zlatni tim, Pet za pet, Podijelimo teret III) kojima je omogućeno otplata dugovanja po povoljnim uslovima, ali i ušteda za potrošače koji redovno izmiruju svoje obaveze prema našoj kompaniji, iznos ukupnog duga za utrošenu električnu energiju kontinuirano bilježi diskretan pad”, saopšteno je iz kompanije.

Julske račune umanjene za iznos popusta za redovne platiše dobilo je 152 639 kupaca, odnosno 43 odsto domaćinstava u Crnoj Gori plaća za pet i 10 odsto nižu cijenu električne energije, jer redovno izmiruju obaveze. Iz EPCG poručuju da od septembra kupce očekuju dodatne povoljnosti i u okvirukampanje Podijelimo teret III.

Kompanija trenutno zapošljava 2315 radnika.

Izvor: rtcg.me

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top