EPCG nudi KAP-u za 42 eura megavatsat | Ekonomist

EPCG nudi KAP-u za 42 eura megavatsat

Uniprom kombinat aluminijuma već dva mjeseca pregovara sa Elektroprivredom o cijeni električne energije za ovu godinu. Iz EPCG, kako saznaje Pobjeda, traže 42 eura po megavatsatu. Radi se o pretpostavljenom berzanskom prosjeku za ovu godinu, koji je znatno veći od prošlogodišnjeg.

KAP se strujom od Elektroprivrede snabdijeva već tri mjeseca, jer je početkom marta istekao ugovor o jednogodišnjoj isporuci električne energije za potrebe podgoričke fabrike, koji je imala sa slovačkom firmom LE Trading.

Uprkos najavama, ugovor nije produžen na planirane četiri godine.

Prva dva mjeseca nakon isteka ugovora sa Slovacima UnipromKAP je struju nabavljao preko Montenegrobonusa, a onda je krenuo u direktne pregovore sa Elektroprivredom.

Kompanija Uniprom, koja ima licencu za trgovinu električnom energijom, lani je sa Slovacima ugovorila cijenu od 35 eura po megavatsatu. Tada je EPCG nudila megavatsat za 37,46 eura za megavatsat, dok je 2014. godine KAP plaćao 45,5 eura.

“Pokušavamo već odavno da pregovaramo o cijeni struje sa italijanskim menadžmentom, ali ne postoji sluh za razvoj aluminijumske industrije. Slobodno možemo naglasiti da je najveći izazov Uniprom KAP-a visoka cijena struje. Tri mjeseca smo kupovali od Montenegrobonusa struju, dok smo je u junu nabavljali direktno od EPCG i to po 45,9 eura plus 3,9 eura za prenos. Ponuđena cije[na struje za jul je još nepovoljnija i iznosi 50,91 euro, plus 3,9 eura za prenos”, rekli su Pobjedi iz Uniprom KAP-a.

Istaklli su da posljedice trpi cijeli reprolanac Luka Bar, Montekargo i 200 malih i srednjih preduzeća koji sarađuju sa podgoričkom fabrikom.

“Naša kompanija je uslovljena da plaća struju 15 dana unaprijed i bez obzira na redovno izmirenje obaveza ne postoji nikakva povlastica, pa čak ni ona koju dobijaju građani”, navode iz Uniprom KAP-a i ocjenjuju da je “očigledno da ne postoji interes za dalji razvoj ove industrije, već da se na svaki način želi ugušiti rad Kombinata”.

Naveli su da kontinuirano ulažu u razvoj, da su remontovali 100 ćelija, renovirali restoran za potrebe radnika, za 15 dana završavaju rekonstrukciju ambulante za pregled radnika, renovirali su kompjuterski centar za upravljanje elektrolizom, laboratorijski centar za ispitivanje kvaliteta materijala, prave nove fabrike.

“Sve poreze redovno plaćamo, naš godišnji izvoz vrijedan je 180 miliona eura i željeli bismo da Uniprom KAP bude primjer uspješne kompanije u aluminijumskoj industriji, ali uslovi za rad postaju sve teži usljed nerazumijevanja italijanskog menadžmenta EPCG”, kazali su iz kompanije Uniprom KAP.

EPCG je lani planirala da isporuči KAP-u 641 hiljadu megavatsati električne energije. U tom je slučaju, prema energetskom bilansu, trebalo da uveze 332 hiljade megavatsati struje. Nakon što se KAP, prvi put poslije 46 godina okrenuo drugom snabdjevaču, EPCG je imala višak od 319 hiljada megavatsati. Dio je izvezla, a pošto je lani cijena struje bila niska zbog velike ponude, smanjila je proizvodnju termoelektrane.

Od ove godine cijenu struje više ne određuje Regulatorna agencija za energetiku, nego je novim zakonskim rješenjem propisano da se cijena određuje na osnovu prosjeka na mađarskoj berzi u prošloj godini, plus, ili minus sedam odsto. U našem slučaju, lani je prosjek na mađarskoj berzi struje bio 37,6 eura za megavatsat, što znači da bi se cijena megavatsata kretala između 30,6 i 44,6 eura za megavatsat, zavisno od događanja na berzi, plus naknada CGES-u u slučaju KAPa, odnosno CGES-u i CEDIS-u u slučaju građana.

Izvor: Pobjeda

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top