EPCG izvezla struju vrijednu 36 miliona | Ekonomist

EPCG izvezla struju vrijednu 36 miliona

Elektroprivreda (EPCG) je od početka godine do kraja septembra izvezla struju vrijednu 35,9 miliona eura, dok je istovremeno uvezla 23,3 miliona eura električne energije, saopštio je izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom, Darko Krivokapić.

On je Dnevnim novinama kazao da je državna energetska kompanija od januara do početka ovog mjeseca uvezla 504 gigavat sata (GWh) struje, dok je izvezla 218 GWh više.

“Za vrijeme remonta hidroelektrana Piva i Perućica tokom ljetnjih mjeseci, tačnije od juna do septembra, za potrebe snabdijevanja kupaca EPCG je uvezla 299 GWh električne energije”, rekao je Krivokapić.

On je dodao da bi EPCG trebalo da očekuje relaksirajući period.

“Ulazimo u kišnu sezonu, gdje očekujemo i višak električne energije koja se planira za izvoz, ali ako novembar i decembar podbace sa očekivanim padavinama, onda se scenario mijenja i EPCG će biti primorana da uvozi veće količine”, naveo je Krivokapić.

U svakom slučaju, kako je objasnio, njihovi potrošači ne moraju da brinu, jer ti faktori neće uticati na njihovo sigurno snabdjevanje električnom energijom.

EPCG je u posljednjih pet godina izvezla 4,11 milijardi kilovat sati (kWh) električne energije ukupne vrijednosti oko 151 milion eura, dok je istovremeno uvezla 4,02 milijardi kWh za iznos od skoro 165 miliona.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top