EPCG ima blizu 210 miliona eura u sedam banaka, u Prvoj manje od 20 odsto | Ekonomist

EPCG ima blizu 210 miliona eura u sedam banaka, u Prvoj manje od 20 odsto

Elektroprivreda Crne Gore EPCG u ovom trenutku ima blizu 210 miliona eura na sedam banaka u Crnoj Gori. Na računu u Prvoj banci nalazi se oko 19 odsto tih sredstava, a više novca EPCG drži u barem dvije banke i tako je već duže od godinu. Međutim, PR služba EPCG nije mogla da precizira koje banke i koji iznosi su posrijedi, zbog obaveze čuvanja poslovne tajne.

“Na računima je novac od dokapitalizacije, prihoda i dobiti. Oročen je na različite periode, po povoljnim kamatnim stopama, u skladu sa odlukama organa EPCG, ali i najboljom međunarodnom praksom”, odgovaraju radiju Antena M iz kompanije.

Na interesovanje Antene M za eventualne specifičnosti poslovne saradnje sa Prvom bankom, iz EPCG ističu jednu, ali kapitalnu: EPCG je, u prosjeku, imala 30 odsto veću kamatnu stopu na sredstva oročena u Prvoj, nego u ostalim bankama. Po tom osnovu, od 2009. do danas, Elektroprivrdeda je prihodovala 20 miliona eura.

Konačno, iz EPCG podsjećaju da su, još prilikom osnivanja Nikšićke banke, prije preko 40 godina, bili suosnivači i da su dugo poslovali samo sa tom kućom. Vlasnički udio zadržali su i nakon privatizacije te banke i on se danas kreće oko 20 odsto.

Nakon dokapitalizacije EPCG, 2009. odlukom Odbora direktora, sredstva kompanije raspoređena su u tri banke, a logično je bilo da najveći dio bude na Prvoj.

Izvor:cdm

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top