EPCG: Cijena električne energije naredne godine neće biti niža

Cijena električne energije u Crnoj Gori naredne godine neće biti niža, navodi se u izvještaju o poslovanju Elektroprivrede Ctne Gore. U državnoj energetskoj kompaniji su objasnili da bi eventualni pad cijene predstavljao rizik za poslovanje preduzeća.

– Uzimajući u obzir trenutnu cijenu električne energije na referentnoj berzi, koja je veća u odnosu na propisanu za ovu godinu, trenutno ne postoji rizik od umanjenja cijene za distributivne potrošače u narednoj godini – kazali su u EPCG, pišu Dnevne novine.

U njihovom izvještaju se pojašnjava da nova zakonska regulativa podrazumijeva da se od početka januara 2017. godine cijena za distributivne potrošače formira na osnovu tržišne cijene sa referentne mađarske berze struje HUPX.

Kada je riječ o poslovnom rezultatu, EPCG je treći kvartal završila sa neto dobitkom od 43,06 miliona eura. Poslovni prihodi kompanije iznosili su 225 miliona, što je rast od 22,2 odsto, dok su poslovni rashodi pali 10,4 odsto na 186,19 miliona eura. EPCG je u istom periodu prošle godine bila u gubitku 15,62 miliona.

Ukupna aktiva preduzeća na kraju septembra je vrijedila 1,08 milijardi eura, što je 7,2 odsto manje nego u uporednom periodu. EPCG na kraju septembra nije imala akumulirani gubitak, dok je na kraju trećeg kvartala prošle godine on iznosio 948.130 eura.

Preuzimanje Rudnika uglja Pljevlja (RUP) sredinom ove godine, kako ističu u EPCG, podstaknuto je zaokruživanjem proizvodnje struje u Termoelektrani.

– Na taj način stiče se mogućnost upravljanja i racionalizacije troškova uglja u okviru EPCG grupe, koja bi trebalo da dovede do smanjenja cijene koštanja proizvodnje električne energije u okviru TE Pljevlja – dodaje se u izvještaju.

___________________________________________________________________________________

Izvor: DN

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top