EP pokrenuo akciju protiv Poljske | Ekonomist

EP pokrenuo akciju protiv Poljske

Evropski parlament pokrenuo je akciju protiv Poljske zbog zabrinutosti da je Vlada te zemlje ugrozila nezavisnost sudstva i da rizikuje da prekrši osnovne evropske vrijednosti. Evropski poslanici su izglasavanjem Rezolucije pokrenuli prvu fazu takozvane procedure vladavine prava protiv poljske Vlade. Rezoluciju je podržalo 438 poslanika, 152 poslanika su bila protiv, dok je uzdržanih bilo 71.

Procedura bi mogla da dovede do suspenzije glasačkih prava zvanične Varšave u Evropskoj uniji. Komitet za građanske slobode EP sada mora da sastavi zakonski prijedlog kako bi zvanično zatražio da mehanizam, poznat kao član 7, bude aktivan zbog jasnog rizika od ozbiljnog kršenja vrijednosti EU.

Poljska premijerka Beata Šidlo nazvala je “skandaloznim” događaje u Evropskom parlamentu, gdje se održala žestoka rasprava prije glasanja o Rezoluciji. Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje ocijenilo je da je Rezolucija politički instrument pritiska na Poljsku, i tvrdi da je riječ o jednostranom dokumentu koji se zasniva na političkim razmatranjima, a ne pravnoj analizi.

Komentariši

Top