EP izglasao nove granične vrijednosti emisija CO2 za automobile i kombije | Ekonomist

EP izglasao nove granične vrijednosti emisija CO2 za automobile i kombije

Poslanici u Evropskom parlamentu i ministri zemalja članica Europske unije dogovorili su strožije eko-standarde za nove automobile i kombije kako bi do 2030. smanjili štetne emisije .  Ciljna vrijednost smanjenja emisija CO2 za nove automobile iznosi 37,5 odsto, a za nove kombije 31 odsto.

Proizvođači čiji proizvodi svojim prosječnim emisijama prelaze granične vrijednosti moraće platiti premiju za prekomjerne emisije, a Evropska komisija će morati procijeniti do 2023. treba li taj novac dodijeliti određenom fondu za prelazak na mobilnost s nultim emisijama i za potporu usavršavanja radnika u automobilskom sektoru.

Novim zakonom se nalaže i da se cjelokupni ciklus emisija iz automobila ocijeni na nivou EU, te da će Komisija isto tako najkasnije do 2023. morati odlučiti treba li uvesti zajedničku metodologiju za ocjenjivanje i dosljedno izvještavanje o tome. Ako bude potrebno, usvojiće se odgovarajuće zakonodavstvo.

Prevoz je, inače, jedini sektor u EU u kojem od 1990. nije zabilježeno nikakvo značajno smanjenje emisija staklenih plinova. Podaci Evropske agencije za okolinu pokazuju da od svih vidova transporta u EU, najveći udio emisija staklenih plinova nastaje u putničkom prevozu (72,9 odsto u 2016.). te na njega otpada oko 20 odsto ukupnih emisija staklenih plinova u EU.
________________________________________________________________________________
Izvor: Novac.hr
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top