Energija i Petrol su novi snabdjevači električnom energijom | Ekonomist

Energija i Petrol su novi snabdjevači električnom energijom

Kompanije Energia gas and power Podgorica i Petrol Crna Gora MNE dobili su licence za snabdijevanje električnom energijom, rekli su Vijestima iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

RAE je licence ovim preduzećima izdala 12. decembra ove godine, sa rokom važenja do 12. decembra
2026.

Energia gas and power registrovana je kao DOO čija je djelatnost konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem. Osnivač tog preduzeća je kompanija LE Trading sa sjedištem u Slovačkoj. Izvršni direktor Energia gasa je Vladimir Đorđević.

Petrol Crna Gora MNE je DOO registrovano za trgovinu na veliko čvrstim, tečnim i gasovitim gorivima i sličnim proizvodima. Osnivač je slovenačka kompanija Petrol, a izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik Dean Krivec.

Predstavnici RAE su u četvrtak na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju kazali da imaju dva zahtjeva za snabdjevače strujom jedan traži da snabdijeva 20 domaćinstava, a drugi hotele i domaćinstva.

Očekuju da će građani brzo moći da se snabdijevaju kod drugih snabdjevača (osim kod Elektroprivrede), a za to su ranije stvoreni zakonski uslovi.

Iz RAE su podsjetili da je licencu za snabdijevanje dobio nikšićki Uniprom biznismena Veselina Pejovića. Uniprom je u martu dobio licencu ali, kako su ranije kazali iz RAE, to preduzeće ima svoje potrošače (određena preduzeća).

Licencu za snabdijevanje ima i Montenegrobonus, kojem je ona produžena u oktobru. Montenegrobonus je ranije, određeni period, snabdijevao strujom Kombinat aluminijuma (KAP).

Tržište električne energije u Crnoj Gori otvoreno je 2015. ali se niko nije prijavljivao da snabdijeva građane. Jedan od razloga, kako je ranije objašnjavano, to što Distribucija nije bila izdvojena iz EPCG.

Distribucija se u junu ove godine izdvojila iz EPCG kada je osnovano je DOO Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS).

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top