Energentski sektor u SADu očekuje pad prihoda | Ekonomist

Energentski sektor u SADu očekuje pad prihoda

Upravo je započeta sezona objava finansijskih rezultata vodećih američkih kompanija za drugo tromjesečje mogla bi pokazati najoštriji pad prihoda, kao i prvi pad njihove dobiti u proteklih šest godina.

Američke kompanije i u ovoj godini ostvaruju rast zarada, premda slab, prije svega zbog smanjenja rashoda, što je praksa kojoj su se okrenule tokom posljednje finansijske krize. Međutim, već duže vrijeme analitičare zabrinjava slabost prihoda kompanija. Procjenjuje se da bi ova sezona objave finansijskih rezultata mogla pokazati da kompanije iz sastava S&P 500 indeksa već 16. tromjesečje zaredom bilježe zaostajanje prodajnih rezultata za rastom dobiti.

U anketi Thomson Reutersa analitičari procjenjuju da će prihodi tih kompanija u drugom tromjesečju pasti za 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To bi bio njihov najizrazitiji pad od trećeg tromjesečja 2009., dok je u prvom ovogodišnjem tromjesečju pad prihoda iznosio 3,1 posto. Najveći teg su prihodi energentskih kompanija, što je posljedica gotovo 50-postotnog pada cijena nafte na američkom tržištu od juna 2014. godine. Očekuje se da će te kompanije iskazati 35-postotni pad prihoda u drugom kvartalu.

Pad prihoda američkih kompanija posljedica je, takođe, rasta kursa dolara prema drugim svjetskim valutama u proteklih godinu dana, zbog čega slabi njihova konkurentnost na inostranim tržištima. A zbog toga padaju i njihovi prihodi iz inostranstva. Nadalje, izvještaji bi za drugi kvartal trebali da pokažu i pad dobiti od 2,9 posto, poslije 2,2-postotnog rasta u prvom kvartalu. Ostvare li se te procjene, bio bi to prvi pad dobiti američkih kompanija još od trećeg kvartala 2009. godine, pokazala je Reutersova analiza.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top