Emar izlazi na berzu | Ekonomist

Emar izlazi na berzu

Početna cijena Emara od 1, 3 milijarde dolara listirana je na DFM (Dubai Financial Market). Ovo je inače prva javna inicijalna ponuda u UAE od 2014. godine.

Očekuje se da će listiranje na berzi biti pogodno za tržište IPO u zemlji, kao i da će i druge lokalne kompanije kao što su ADNOC i drugi u narednim nedjeljama i mjesecima slijediti ovaj potez.

“Ovo nije samo prirodan sledeći korak za nas u smislu posla, već je i znak zrelosti DFM-a, i Dubaija kao investicione destinacije”, rekao je predsjednik Emara Mohamed Alabar.

Alabar je dodao da je ova kompanija generisala veliko interesovanje investitora, pošto je listing upita bio popunjen prvog dana. Investitori ciljaju na dividendu Emara od 8,6 odsto za šta kompanija vjeruje da je veća od konkurenata. Povjerenje u kompaniju potiče i od toga što je, pišu tamošnji mediji, kompanija prepoznala Dubai kao svjetski poslovni i finansijski centar.

Dugoročno gledano, očekuje se da će broj stanovnika u Dubaiju skoro udvostručiti do 2030. godine i da će to tada imati 5 miliona ljudi. “Naravno, paralelno će se povećati potražnja za stambenim zgradama zajedno sa ovim rastom, a Emar Development ima dokaze da uspješno gradi neke od najtraženijih projekata u Dubaiju, i šire”, rekao je Alabbar.

Snažan oporavak na tržištu nekretnina u Dubaiju doveo je do ogromnog rasta profita Emar Properties, najveće investicione kompanije u UAE. Rast zarade Emara pripusuje se snažnom oporavku tržišta nekretnina u Emiratima.  Pored stambenih projekata, Emar je vlasnik i nekoliko hotela i tržnih centara, poput “Dubai mola”, najvećeg tržnog centra u UAE. Ova kompanija stoji i iza projekta Burž kalife, trenutno najviše zgrade na svetu.

Emar će raditi i na najvećoj kuli u svijetu koja bi trebalo da bude visoka 1.000 metara.


 

Izvor: B92

Komentariši

Top