Elektroprivreda Srbije planira širenje u regionu | Ekonomist

Elektroprivreda Srbije planira širenje u regionu

Vlada Srbije nedavno je formirala komisiju čiji je zadatak da ispita isplativost preuzimanja dijelova distribucija u susjednim zemljama, pišu današnje “Novosti”.

Na čelu komisije je ministar privrede Goran Knežević.

Predsjednik Nadzornog odbora EPS-a Branko Kovačević rekao je za “Novosti” da je to stara ideja.

“Planira se da se kupe distribucije u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Ono što nas najviše interesuje je mogućnost razvoja hidroenergije i struje koju bismo dobijali na taj način. Republika Srpska nam je posebno interesantna baš iz tog razloga jer sa njima dijelimo Drinu, a imamo i mogućnost širenja na cijelu Bosnu i Hercegovinu. EPS-u bi se ova investicija i finansijski isplatila jer bi imao mogućnost da prodaje struju u regionu”, rekao je Kovačević.

Kako je naveo, kupovinom dijela Elektroprivrede Republike Srpske mogli bi da se ubrzaju mnogi zajednički projekti.

On je kazao da je među najvećim energetskim planovima Srbije i Bosne i Hercegovine izgradnja tri hidroelektrane na srednjem toku Drine.

“Investicije su vrijedne 870 miliona eura, a pogon bi trebalo da ima snagu 320 megavata. Ipak cio projekat je na čekanju zbog imovinskih problema u BiH i različitog stava Federacije i Republike Srpske ko treba da rukovodi poslom”, rekao je Kovačević.

On je dodao da će se kupovina najvjerovatnije izvesti po modelu koji je već viđen u slučaju preuzimanja Telekoma Republike Srpske.

Vlada Srbije je započela širenje u elektrosisteme regiona još prije više od godinu dana kada je Elektromreža Srbije kupila deset odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema za 13,8 miliona eura, podsjećaju Novosti.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top