Elektronski uređaji zabranjeni na letovima sa Bliskog istoka u SAD | Ekonomist

Elektronski uređaji zabranjeni na letovima sa Bliskog istoka u SAD

Danas je stupila na snagu privremena zabrana prenošenja elektronskih uređaja u ručnom prtljagu na letovima iz osam država pretežno sa Bliskog istoka i sjevera Afrike, koju su uvele Sjedinjene Američke Države .

Na određenim letovima iz Egipta, Jordana, Kuvajta, Maroka, Katara, Saudijske Arabije, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata putnicima nije dozvoljeno prenošenje laptopova, ajpadova (iPad), kamera i dugih elektronskih uređaja u ručnom prtljagu.

Američki bezbjednosni zvaničnici nisu željeli da komentarišu razlog zabrane prenošenja uređaja. Zabrana je objavljena u ponedeljak u saopštenjima Jordanske kraljevske aviokompanije (Royal Jordanian Airline) i državne novinske agencije Saudijske Arabije. Jedan američki zvaničnik rekao je agenciji AP da se zabrana odnosi na direktne letove sa 10 međunarodnih aerodroma iz osam zemalja u SAD.

Jordanska kraljevska aviokompanija je navela da se zabrana ne odnosi na mobilne telefonske aparate i medicinske uređaje, a sve ostalo treba da se upakuje u prijavljeni prtljag. U saopštenju saudijske agencije je navedeno da se zabrana odnosi na letove iz Rijada i Džede.

Zabrana je stupila na snagu uoči sjutrašnjeg sastanka koalicije predvođene SAD u borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država u Vašingtonu. Očekuje se da će visoki arapski zvaničnici prisustvovati sastanku u Stejt departmentu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top