El Salvador zakonom zabranio iskopavanje zlata i drugih metala | Ekonomist

El Salvador zakonom zabranio iskopavanje zlata i drugih metala

El Salvador, najmanja država u Centralnoj Americi, donijela je zakon kojim se zabranjuje iskopavanje zlata i drugih metala, što ovu zemlju čini prvom u svijetu koja je uvela tako opširnu zabranu u cilju zaštite životne sredine.

Zakon, takođe, zabranjuje upotrebu cijanida i žive u rudarstvu.

“To je istorijski dan za El Salvador. To je istorijski dan za cio svijet” – rekla je ministar za životnu sredinu Lina Pol, novinarima nakon glasanja u Kongresu, a prenosi Financial Times.

“Ovo je hrabar korak, izuzetan korak, i predstavlja veliki korak ka izlasku iz degradacije životne sredine u ovoj zemlji” – dodala je ona.

“Rudarstvo nije odgovarajući način za smanjenje siromaštva i nejednakosti u ovoj zemlji”, navodi u saopštenju Ivan Morales, direktor međunarodne humanitarne organizacije Oxfam u El Salvadoru. “Ono samo pogoršava društvene podjele i nivo kontaminacije vode koju već imamo”.

Prema podacima UN, El Salvador je jedna od najgušće naseljenih držva, a nivo zagađenja životne sredine je drugi najviši u regionu, posle Haitija, što ga posebno čini osjetljivim na potencijalni uticaj velikih projekata u sektoru rudarstva.

Zabrana dolazi nakon što je Međunarodni centar Svjetske banke za rešavanje investicionih sporova (ICSID) odbacio tužbu australijsko-kanadske rudarske kompanije OceanaGold Corp., vrijednu 300 miliona dolara.  Godine 2009. El Salvador je povukao dozvolu za OceanaGold projekat “El Dorado” u rudniku Pac Rim Cayman na sjeveru zemlje.

Ovaj Zakon, koji je dobio široku podršku, se ne odnosi na iskopavanje ili eksploataciju uglja, soli i drugih nemetala.

Salvadoru, državi od oko šest miliona ljudi i 25.9 milijardi dolara bruto domaćeg proizvoda, očajnički treba gotovina, koju pokušava da obezbijedi od MMF-a, piše FT. Svjetski kreditori procjenjuju da će javni dug ove zemlje do kraja 2017. premašiti 60 odsto BDP-a.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top