Ekstremno visoke cijene nekretnina u Njujorku | Ekonomist

Ekstremno visoke cijene nekretnina u Njujorku

Nova generacija solitera, veoma mršavih i ekstremno visokih, para nebo Njujorka, a cijene stanova u njima su astronomske.

Tri apartmana u jednom od ovih „mršavih“ solitara prešli su granicu od po 100 miliona dolara, prenosi Figaro.

„Ovo je novi tip solitera koji su počeli da niču u Njujorku, ali oni će u narednih pet do deset godina izmijeniti karakter oblakodera na Menhetnu“, objašnjava osnivač i predsjednik muzeja Njujorški oblakoderi, Carol Willis, za AFP.

Ove građevine imaju od 50 do 90 spratova, njihove arhitekte su međunarodno priznati stručnjaci iz ove oblasti.

Kupci stanova u ovim oblakoderima su multimilioneri iz čitavog svijeta, koji ove apartmane smatraju trofejnim investicijama među oblacima.

Park avenija broj 432 je adresa trenutno najveće stambene zgrade u Zapadnoj hemisferi, visoke preko 426 metara. Na Menhetnu, uglavnom duž 57 ulice, planirana je izgradnja ukupno 12 stambenih oblakodera, sa izuzetno skupim stanovima, u prosjeku od 30 do 40 miliona dolara .

Razlog gradnje ovakih zgrada je njujorški zakon iz 1961, i kojim se ograničeva broj kvadratnih metara za gradnju na građevinskom zemljištu, ali ne i visina objekta.

Tako građevinske firme mogu legalno da otkupe pravo za gradnju objekta od susjeda koji nisu do kraja iskoristili sav građevinski prostor, a koji će upotrebiti dižući svoju zgradu u visinu.

Dakle, oni kupuju pravo na „vazduh“, jer visina objekta nije ograničena.

Cijena otkupa neiskorišćenog građevinskog zemljišta ide i do 6.500 dolara po kvadratnom metru. Te zgrade, međutim, bacaju ogromne sijenke na Central park.

Problem je što nije u pitanju samo jedna zgrada, već najmanje njih 12 duž uzanog dijela Menhetna.

Građani Njujorka su zabrinuti da će zimi, tokom dana, zbog tih oblakodera biti toliko hladno da ljudi više neće moći da idu u park.

Izvor:gdeinvestirati

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top