Eksploatacija gasa na granici Hrvatske i Slovenije

Hidrauličnim frakturiranjem gas se crpi upumpavanjem hemikalija u stijene pod velikim pritiskom, što dovodi do razbijanja stijena i oslobađanja gasa.

Blaži oblik ovakve eksploatacije planiran je u Sloveniji, na samoj granici s Hrvatskom, što je na noge diglo javnost obje zemlje. Jedna od zasad dvije pumpe u Sloveniji gas crpi hidrauličkim frakturiranjem, metodom koja je podijelila slovensku javnost.”Gas je svima potreban, jer ga uvoze iz Rusije. A građani se plaše da ta metoda nije dobra, boje se da se ne pojave otrovi”, kaže Ivanka, stanovnica Lendave.

“Jedni kažu ovako, drugi onako, a sada kako je…To bi morali stručnjaci reći”, mišljenja je Ivankin sugrađanin Jože.

Pod velikim pritiskom u bušotine se ubrizgava voda pomiješana s hemikalijama, što dovodi do istiskivanja plina. Istraživačke bušotine vremenom bi trebalo da zamijeni 60 eksploatacijskih.

“Ti otrovi i kiseline mogu doći do pijaće vode i termalnih voda i time vi spriječavate iskorištavanje tih voda za termalne vode, termalne banje i recimo pijaću vodu”, objašnjava Gorazd Marinček iz E-foruma.

Vlada Slovenije tvrdi da eksploatacije koje planiraju nisu opasne poput onih u Americi, izvještava reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić. Benefiti su, kažu, to što će se smanjiti zavisnost od uvoznog gasa, a otvoriće se i nova radna mjesta za lokalno stanovništvo.

Oni s druge strane Mure, u Hrvatskoj, strahuju od onečišćenja iz susjedstva. “Mislim da bi se građane trebalo informisati, pa ipak mi tu živimo”, kaže Marica iz Murskog Središća.

Zeleni upozoravaju da se hidrauličko frakturiranje koristi i u Hrvatskoj, a to potvrđuje resorno ministarstvo i struka.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top