Ekspertska grupa za izgradnju turskog gasovoda | Ekonomist

Ekspertska grupa za izgradnju turskog gasovoda

Turska, Grčka, Makedonija, Srbija i Mađarska će formirati ekspertsku grupu za izradu studije izvodljivosti gradnje gasovoda Turski tok.

Turska, Grčka, Makedonija, Srbija i Mađarska će formirati ekspertsku grupu iz oblasti energetike, kako bi  izradili studiju izvodljivosti gradnje gasovoda Turski tok, odlučeno je nakon prvog sastanka ministara vanjskih poslova pet država u  Budimpešti.

Prema podacima mađarskog ministra, investicija bi bila vrijedna blizu šest milijardi eura. Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je da prije konačne odluke o gradnji želi da čuje mišljenje Evropske komisije. Na njenu preporuku Bugarska i Srbija su krajem prošle godine zaustavile radove na drugom ruskom gasovodu – Južni tok.

Moguću gradnju Turskog toka sredinom februara najavio je ruski predsjednik Vladimir Putin tokom posjete mađarskom premijeru Orbanu.

Predsjednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić ranije je ocijenio kako bi izgradnja gasovoda Turski tok bila korisna za Srbiju i države regije. On se dugi niz godina bavio razvojem energetskog sistema u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Za agenciju Anadolija je rekao kako izgradnja Južnog toka i Turskog toka predstavlja budućnost energetike država regije, kao i Grčke i Turske. Realizacija projekta Turski tok, kako je kazao Vuletić, moguća je zbog velikih potreba Evropske unije za prirodnim gasom i države Balkana moraju da se oslone na prirodni gas iz Rusije, koji je proglašen energentom 21. vijeka.

„Grčka, Makedonija i Srbija nemaju pare za izgradnju tog gasovoda. EU bi se vjerovatno okoristila od tog gasovoda, jer bio on imao najveću potrošnju u Evropi“, istakao je Vuletić, pojasnivši da bi dio Turskog toka kroz Srbiju prolazio u dužini od otprilike 600 kilometara, čime bi od takse za tranzit Srbija imala više prihoda nego što je to bilo predviđeno Južnim tokom.

Kapacitet Turskog toka, dodaje Vuletić pokazujući na mapu gasovoda Evrope, trebao je da bude jednak onome Južnog toka – 63 milijarde kubika gasa godišnje.

Prema njegovim procjenama, izgradnja Turskog toka bila bi završena 2020. godine, ako bi počela danas.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top