Ekonomsko povjerenje u evrozoni raste

Brisel — Ekonomsko povjerenje u evrozoni je, poslije januarskog i februarskog rasta, i u martu ojačalo, zahvaljujući optimizmu potrošača, ali i industrijskom sektoru.

U saopštenju Evropske komisije se navodi da je indikator ekonomskog povjerenja u evrozoni ovog mjeseca porastao 1,6 odsto u odnosu na februar, na 103,9 poena, prenijela je agencija AFP.

Indikator je najviše porastao zahvaljući jačanju optimizma povjerenja i to za tri poena. Potrošači najviše optimizma imaju u pogledu pada nezaposlenosti.

Povjerenje u industriju je povećano 1,7 odsto što je znak povećanog optimizma koji se odnosi na buduću proizvodnju i aktuelnu situaciju u pogledu obima narudžbina.

U uslužnim djelatnostima indeks povjerenja je ojačao 0,7 poena pod uticajem pozitivnije vizije u odnosu na potražnju. U trgovini na malo povjerenje je poraslo 0,6 poena zbog pozitivnih očekivanja kad je riječ o budućoj poslovnoj situaciji uprkos negativnoj evaluaciji aktuelne poslovne situacije i robnim zalihama.

U građevini, povjerenje je poraslo za 0,9 bodova zahvaljujući većim očekivanjima u pogledu novih projekata.

Unutar evrozone je najviše poraslo povjerenje u Italiji (2,4 bodova), zatim u Njemačkoj (1,8 poena) i u Španiji (1,7 poena).

Najmanji rast povjerenja je zabilježen u Holandiji 0,9 poena i Francuskoj (0,4 bodova).

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top