Ekonomsko državljanstvo privlači investitore

Ekonomsko državljanstvo privlači investitore

Crna Gora od 2010. godine razmatra uvođenje ekonomskog državljanstva i usklađivanje tog projekta sa procesom evropskih integracija, saopšteno je iz Atlas grupe.

“Na implementaciju crnogorskog ekonomskog državljanstva povoljno gledaju investitori i privredni sektor”, kazali su iz Atlas grupe.

Predsjednik Atlas Grupe, Duško Knežević, učestvovao je prošle sedmice u Monte Karlu na forumu posvećenom ekonomskom državljanstvu.

Global Citizen Forum, kako je saopšteno iz Atlas grupe, okupio je predstavnike državnih agencija, filantropiste, finansijske i pravne eksperte, biznis lidere i investitore.

“Glavna tema foruma je ekonomsko državljanstvo posebno u kontekstu migrancije investitora, tržišta čija vrijednost se procjenjuje na 50 milijardi evra direktnih stranih investicija”, rekli su iz Atlas grupe.

Aktuelni i bivši politički lideri, kako su naveli, govorili su o najvažnijim socijalnim, političkim i ekonomskim pitanjima vezanim za migracione trendove i izbjeglicku krizu u Evropi i naveli potrebu koordiniranog pristupa rješavanju tih izazova.

Na forumu u Monaku prezentovana su i iskustva zemalja članica Evropske unije (EU) poput Malte, Portugalije, Kipra i Bugarske koje već godinima implementiraju program ekonomskog državljanstva.

“Kao najuspješniji modeli istaknuti su programi koji podrazumjevaju investicije u privredu i nekretnine, državne obveznice i posebne fondove namjenjenu jačanju preduzetništva i start up ekonomije zemalja koje uvode program”, kazali su iz Atlas grupe.

Organizator Foruma u Monaku je Arton Capital, firma specijalizovana za međunarodnu promociju i implemantaciju projekta ekonomskog državljanstva.

Predstavnici te kompanije u junu ove godine u Porto Montenegeru, prezentovali su program ekonomskog državljanstva.

“Implementaciju projekta ekonomskog državljanstva, koji bi mogao poboljšati konkurentnost i priliv kapitala iz cijelog svijeta razmatraju i zemlje našeg regiona Hrvatska, Slovenija i Albanija”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor:MinaBusiness

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top