Ekonomski izazovi pred novom hrvatskom vladom | Ekonomist

Ekonomski izazovi pred novom hrvatskom vladom

Hrvatska ekonomija je od polovine 2011. godine konstantno bilježila stopu BDP-a ispod nule, s izuzetkom trećeg kvartala 2012. godine.

Buduću hrvatsku vladu, bez obzira na njen sastav, očekuju teški ekonomski izazovi. Veću nezaposlenost od Hrvatske u Europskoj uniji bilježe samo Španija i Grčka. Poslovna klima je nezavidna, a proračunski deficit veći od dozvoljenog. Budući da ni Hrvatska demokratska zajednica, ni Socijaldemokratska partija, nemaju potrebnu većinu da samostalno formiraju vladu, koalicija koja odlučuje hoće li vlast biti više desna ili više lijeva je Most nezavisnih lista, konstatuje Al Jazeerin reporter Emir Nuhanović.

U tom smislu, priču o ekonomskim izazovima zgodno je početi od pet zahtjeva Mosta, koje budući partner mora ispuniti. Kako bi u naredne dvije godine izbjegli bankrot, Most insistira na detaljnim reformama hrvatske ekonomije, među kojma su izdvojili pet ključnih: reformu monetarnog i pravosudnog sastava, reformu pravosuđa te reformu javne uprave i javnih preduzeća.

Reforme za Hrvatsku ne predlaže samo Most, već i Europska komisija koja je, povodom hrvatskog proračunskog deficita, već oglasila alarm. Naime, na nivou EU-a dogovoreno je da proračunski deficit svih članica ne smije prelaziti tri posto, dok Hrvatska bilježi deficit veći od pet posto.

Javni dug raste

Kada je riječ o javnom dugu, situacija nije ništa bolja. Njegov udio u bruto domaćem proizvodu, prema trenutnim procjenama, iznosi 87 posto, dok je prag EK-a 60 posto. Javni dug Hrvatske raste, a udio kamata u BDP-u koje ona plaća za svoje kredite iznosi 3,5 posto.

Hrvatska ekonomija je od polovine 2011. do kraja prošle godine konstantno bilježila stopu BDP-a ispod nule, s izuzetkom trećeg kvartala 2012. godine. No, ove godine BDP raste, a procjene su da će na godišnjem nivou ekonomski rast dostići 1,1 posto.

Sudeći prema procjenama EK-a, Hrvatsku očekuje još snažniji rast tokom 2016. i 2017. godine. Međutim, kako bi se proračunski deficit sveo ispod praga od tri posto, ekonomisti procjenjuju da bi stopa rasta BDP-a trebala biti minimalno četiri posto, što samo povećava nužnost provođenja ekonomskih reformi u Hrvatskoj.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top