Ekonomska integracija Balkana za konkurentniji region | Ekonomist

Ekonomska integracija Balkana za konkurentniji region

Evropski komesar za proširenje i politiku prema susjedima EU Johanes Han izjavio je uoči sastanka premijera balkanske šestorke u četvrtak da bi ekonomska integracija Zapadnog Balkana učinila taj region konkurentnijim.

On je za izdanje „Politike“ od četvrtka ocijenio da zemlje regiona treba da usklade svoj trgovinski sistem i uklone sve interne barijere, kako bi poboljšale kretanje kapitala i radne snage, trgovinu robe i usluga.

„Sve će to privući više stranih investicija i dovesti do većeg ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta. Zato EU podržava progresivno uspostavljanje zajedničkog tržišta u zemljama regiona, na osnovu pravila i principa EU, koji uključuje carine, što su sve koraci koji vode osnivanju carinske unije na Zapadnom Balkanu“, rekao je Han.

Upitan šta očekuje od samita u Sarajevu, Han je rekao da očekuje da će premijeri razgovarati o izazovima i mogućnostima kako da se produbi saradnja u regionu, koja bi bila u korist građana.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top