Ekonomije sa najvećim indeksom bijede ove godine | Ekonomist

Ekonomije sa najvećim indeksom bijede ove godine

Venecuela i dalje prva na listi

Godina 2016. je bila godina političkih šokova, a kakva će biti ova zavisi od toga kako će se te političke turbulencije odraziti na globalnu ekonomiju. Ovogodišnji Blumbergov indeks bijede, koji kombinuje vrijednosti inflacije i nezaposlenosti, to pokazuje.

Treću godinu za redom, ekonomski i politički problemi Venecuele čine je zemljom sa najvećim indeksom bijede. Najmanju vrijednost ovog indeksa opet ima Tajland – većim dijelom zahvaljujući jedinstvenom načinu utvrđivanja zaposlenosti – a ostale zemlje koje vrijedi pomenuti su recimo Ujedinjeno Kraljevstvo, Poljska i Meksiko.

viber image 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekonomske nedaće prate Venecuelu godinama. Inertne cijene nafte, jedinog značajnog izvoznog proizvoda zemlje, prouzrokovale su krizu koja je ispraznila police u prodavnicama, ostavila bolnice bez osnovnih medikamenata i povećala nivo kriminala, jer očaj vodi u agresiju.

Zemlje kojima je sve gore

Zemlje koje takođe imaju visoku vrijednost ovog indeksa su zemlje srednje i istočne Evrope.

Poljska, koja je zabilježila najveći negativan skok, prešla je na 28. mjesto ove godine sa 45. mjesta prošle godine,  među 65 ekonomija. Na većoj poziciji u ovom rangu, veći je indeks bijede ekonomije. Iako je primjetan blagi pad stope nezaposlenosti od finansijske krize, inflacija je porasla na 1,8 procenata u januaru poslije najdužeg perioda deflacije ikada zabilježenog. Slična povećanja u Rumuniji, Estoniji, Letoniji i Slovačkoj dovela su do velikog povećanja indeksa bijede u ovoj grupaciji.

Bijeda se takođe produbila u Meksiku, sudeći po indeksu. Pošto je završila 2016. godinu na 38. mjestu, prešla je na 31. mjesto, kako je prognoza stope inflacije porasla na 5 procenata u 2017. godini sa prosječnih 2.8 procenata u prošloj godini. Kombinacija Vladinih subvencija goriva i pada pezosa za 11 odsto u odnosu na dolar, zbog američkih predsjedničkih izbora u novembru, pritiska cijene.

Pomjeranje UK za dva mjesta ispred, ka većem indeksu bijede, posljedica je Brexita. Narodni referendum koji je cementirao izlazak zemlje iz Evropske Unije spustio je funtu na najniži nivo u posljednjih 30 godina, podigavši tako cijene uvoza, i uz to, inflaciju. Rast u UK je bio neznatan, pošto su cijene nafte pale krajem 2014. godine.

 

2

Zemlje za boljim izgledima

Zemlje koje koračaju ka manjem indeksu bijede su Norveška, Peru i Kina.

Norveške ekonomske nevolje bi makar mogle smanjiti cijene za potrošače ove godine, što bi omogućilo zemlji malo prostora da popravi prošlogodišnje osrednje performanse i pomjeri se za 18. mjesta u ovom redu zemalja. Ekonomisti predviđaju pad potrošnje nafte u 2017, dok će stopa nezaposlenosti ostati na 4,8 procenata, što je vjerovatno posljedica velike javne potrošnje.

Peru ove godine takođe pokazuje izglede za značajno pomjeranje sa 13. pozicije prema srećnijoj ekonomiji. Ponovo, ovo je dobra vijest iz loših razloga: Peru je imao veći indeks bijede nego što se očekivalo u 2016. jer je nestašica rasplamsala inflaciju cijena hrane, a slaba domaća tražnja je prevagnula na tržištu rada. Čini se da se ekonomisti slažu sa peruanskom centralnom bankom, koja prognozira jačanje investicija i trgovine.

Najveći napredak ove godine u nizu zemalja trebalo bi da ostvare Hong Kong, Tajvan, Holandija, Kina, Ekvador i Rusija – svaka će se spustiti za devet ili više mjesta. Kina, druga po redu najveća svjetska ekonomija, ima veoma dobre izglede. SAD ostaje među 20 zemalja sa najmanjim indeksom bijede (na 49. mjestu), nekoliko mjesta iza Kine.

U nastavku pogledajte grafički prikaz:

3


 

 

67

4

 

 

 9
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top