Ekonomija Velike Britanije suočena sa usporavanjem, u zemljama EU rast | Ekonomist

Ekonomija Velike Britanije suočena sa usporavanjem, u zemljama EU rast

Ekonomija Velike Britanije će, preema zimskim ekonomskim prognozama Evropske unije, usporiti za vrijeme pregovora o istupanju iz te nadnacionalne organizacije tokom narednih dviju godina, dok će situacija u Uniji kao cjelini poboljšavati uprkos brojnim neizvjesnostima, navodi se u juče objavljenoj analizi.

U tom dokumentu se navodi da će privredni rast u Britaniji pasti na 1,5 odsto ove, odnosno 1,2 odsto sljedeće godine, sa nedavnog vrhunca od 3,1 odsto rasta zabilježenog 2014, navodi agencija France presse.

Privredni rast na nivou EU će se, međutim, nastaviiti, pa će sa 1,6 odsto u 2014, ove i naredne godine porasti na 1,8 odsto.

“Evropska ekonomija se pokazala otpornom na brojne šokove koje je pretrpjela tokom protekle godine. I dalje bilježimo rast, a nezaposlenost i deficit postepeno padaju”, rekao je komesar za finansije EU Pjer Moskovisi.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top