Ekonomija Nepala uništena | Ekonomist

Ekonomija Nepala uništena

Egzistencija miliona stanovnika Nepala ugrožena je nakon zemljotresa koji su pogodili tu zemlju proteklih sedmica. Mnogi putevi još su neprohodni, a trgovina s Kinom gotovo je prekinuta. Al Jazeerin reporter Harry Fawcett otputovao je iz Kathmandua prema granici s Tibetom i istražio kako se stanovnici nose sa situacijom u kojoj su se našli.

Ožiljci koje je ostavila najsmrtonosnija katastrofa u istoriji Nepala vidljivi su duž puta Arniko, ali tu su i drugačije posljedice, manje očigledne. Na glavnoj trgovačkoj ruti između Kathmandua i kineske granice saobraćaja nema. Šteta je ogromna. “Posljedice su katastrofalne. Morali smo da zaustavimo kamione, ali kredite moramo da isplatimo. Ne znam kako ćemo preživjeti bez posla”, žali se autoprevoznik Amar Bahadur Khadka.

Uz put je još uništenih vozila. Tek malobrojni vozači se usuđuju da krenu putem nad kojim se nadvijaju nestabilne litice. Desetine kamiona su napušteni pošto je Kina zatvorila put i granični prelaz. Prodavnice uz cestu su pretvorene u gomilu otpada.

Pasang Temba Sherpa privremeno živi u Kathmanduu. Vratio se kući kako bi provjerio imovinu. Pokušavao je da popravi šta može u podrumu kada je ogromni kamen pao na kuću. Ranije se izdržavao iznajmljivanjem soba, ali sada nema nikakav izvor prihoda. “Veoma sam tužan. Ovo je sve što sam imao. Srce mi se slama. Sudbina nam je zadala težak udarac. Ako ja ne znam šta da radim, kako je tek najsiromašnijima?”, pita Pasang Temba Sherpa.

“Prije samo nekoliko sedmica Liping je bio prometni pogranični trgovački grad. Prodavnice i restorani bili su puni vozača kamiona. Sada je doslovno grad duhova – jasan pokazatelj posljedica koje je zemljotres ostavio na nepalsku ekonomiju i egzistenciju miliona ljudi”, javlja Al Jazeerin reporter.

U dolini na putu prema Kathmanduu još jedan trgovački grad – Barabise. Tu su napušteni kamioni nekima postali dom.

Porodica Shresta, koja je živjela od prodaje na uličnom štandu, kaže da je u gradu sve jednostavno stalo. Planiraju da ostanu ovdje, iako ne znaju od čega će da žive. Za sada, kao mnogi drugi, ne razmišljaju toliko unaprijed. Strahuju od mogućeg novog zemljotresa i pitaju se šta bi još mogli da izgube.

Izvor: Al Jazeera

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top