Ekonomija eurozone u maju porasla najbržim tempom | Ekonomist

Ekonomija eurozone u maju porasla najbržim tempom

Ekonomija eurozone je u maju porasla najbržim tempom u posljednjih šest godina, zbog najvećeg otvaranja novih radnih mjesta u Evropi u deceniji.

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za eurozonu je u maju iznosio 56,8 poena, što je nepromijenjeno u odnosu na april kada je takođe registrovan najbolji PMI u šest godina, prema podacima londonske kompanije Markit, prenosi agencija Frans pres.

“Tempo otvaranja radnih mjesta je porastao na najviši nivo u protekloj deceniji usljed rastućeg optimizma u pogledu budućih perspektiva”, navodi se u saopštenju Markita.

Podaci su, takođe, pokazali da je uslužni sektor, koji daje najveći doprinos ekonomskoj aktivnosti, ostao na nepromijenjenih 56,2 poena u maju, dok je indeks industrijske aktivnosti porastao na 58,4 poena sa 57,9 poena.

“Ekonomija eurozone će ostvariti rast od oko 0,6 do 0,7 odsto u drugom kvartalu, što se poklapa sa rastom iz prva tri mjeseca ove godine,” smatra glavni ekonomista Markita Kris Vilijamson.

Situacija sa zapošljavanjem je, kako dodaje, izuzetno ohrabrujuća, jer kompanije nastoje da prošire kapacitete i zadovolje rastuću tražnju.

PMI mjeri spremnost kompanija na ulaganja u svoje poslovanje i pruža dobar uvid u generalno stanje ekonomije. Svaki podatak iznad 50 poena ukazuje na jačanje ekonomije, a ispod 50 poena na njeno posrtanje.

Oznake
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top