Ekonomija eurozone porasla zbog snažne tražnje i sveopšteg optimizma | Ekonomist

Ekonomija eurozone porasla zbog snažne tražnje i sveopšteg optimizma

Ekonomija eurozone je u aprilu porasla po najvećoj stopi za šest godina, potpomognuta snažnom tražnjom i sveopštim optimizmom u pogledu budućih perspektiva.

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za eurozonu, koji izračunava londonska istraživačka kompanija Markit, porastao je u aprilu na 56,7 poena, što je najveći nivo od aprila 2011. godine i skok u odnosu na 56,4 poena iz marta, prenosi agencija Frans pres.

PMI mjeri spremnost kompanija na ulaganja u sopstveno poslovanje i pruža dobar uvid u stanje cjelokupne ekonomije. Svaki podatak iznad 50 poena ukazuje na jačanje ekonomije, a ispod 50 poena na njeno slabljenje.

“Zapošljavanje je poraslo na najveći nivo za više od deset godina, jer su kompanije povećale operativne kapacitete u skladu sa snažnom tražnjom i rasprostranjenim optimizmom u pogledu budućih perspektiva”, navodi se u saopštenju Markita.

PMI za uslužni sektor je porastao na 56,2 poena u aprilu sa 56 poena iz marta, dok je PMI za industrijski sektor skočio na 58 poena sa 57,5 poena.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top