EK preduzela korake prema Italiji zbog budžeta | Ekonomist

EK preduzela korake prema Italiji zbog budžeta

Evropska komisija preduzela je prvi korak u “disciplinovanju” Italije zbog njenog Nacrta budžeta za narednu godinu. Rim je poručio da nema namjeru da promijeni svoje planove, čime je utro put konfrontaciji koja može trajati mjesecima i na kraju dovesti do kazne. Novčane kazne zbog prekomjernog deficita do sada nikada nijesu bile naplaćene u bilo kojoj zemlji eurozone.

EK je saopštila da je ekspanzivni budžet Italije, kojim se deficit za narednu godinu povećava na 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda sa ovogodišnjeg nivoa od 1,8 odsto, posebno ozbiljan slučaj nepoštovanja njenih preporuka, prenosi B92.

EK je stoga pokrenula proceduru “prekomjernog deficita” prema Italiji, zasnivajući svoju odluku na činjenici da se veliki javni dug te države neće smanjiti kako to zahtijevaju propisi Evropske unije.

Italijanski dug, koji iznosi više od 130 odsto BDP-a, drugi je po veličini u eurozoni, iza grčkog.

Postupak “prekomjernog deficita” može rezultirati novčanim kaznama protiv Italije, iako one do sada nikada nijesu bile naplaćene u bilo kojoj zemlji eurozone.

Komisija, u čijoj je nadležnosti kontrola da li su nacrti budžeta zemalja članica u skladu sa ograničenjima EU u pogledu deficita i duga prije nego što se upute u nacionalne parlamente na glasanje, odbacuje argument Rima da proširenje budžeta može da podstakne ekonomski rast i prihode i da smanji udio jadnog duga u BDP-u.

Stav EK su podržale vlade zemalja eurozone, koje su zabrinute da bi planovi Rima o zaduživanju i potrošnji mogli da pokrenu novu dužničku krizu koja bi naštetila svima.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top