EK: Budžetska kretanja u Srbiji su pozitivno inznenađenje | Ekonomist

EK: Budžetska kretanja u Srbiji su pozitivno inznenađenje

Beograd — Evropska komisija u svom najnovijem izvještaju o zemljama kandidatima za članstvo u EU, ocijenila je prihvatljivim mjere fiskalne konsolidacije Vlade Srbije.

EK je konstatovala da je tim mjerama u narednom trogodišnjem periodu planiran prosječni godišnji rast privredne aktivnosti od oko jedan odsto.

“Vlasti u Srbiji već su preduzele važne korake kako bi se započela primjena preporučenih reformi”, ocjenjuje se u najnovijem redovnom kvartalnom izvještaju EK, iako je Srbija podatke o mjerama fiskalne konsolidacije dostavila Briselu tek 13. marta ove godine, prenosi danas dnevni list “Politika”.

EK je procijenila da će mnoge mjere svoje efekte dati u toku ove godine, a cilj je da se do kraja 2017. godine manjak u državnoj kasi svede na 3,8 odsto BDP-a.

Za razliku od izvještaja o napretku, autori izvještaja EK se uzdržavaju od vrijednosnih ocjena i iznose samo konstatacije na osnovu onog što su uočili.

Mjere fiskalne konsolidacije, koje se odnose na period od 2015. do 2017. godine, Srbija je EK dostavila u martu, navodi se u ovom dokumentu, ali i pored toga autori izvještaja program mjera ocjenjuju kao prihvatljiv i konstatuju da je njime u narednom trogodišnjem periodu planiran prosječni godišnji rast privredne aktivnosti od oko jedan odsto.

U kvartalnom izveštaju EK konstatovano je da je na kraju prošle godine minus u budžetu Srbije bio 6,7 odsto BDP-a, uz podsjećanje da je krajem 2013. bio je 5,5 procenata BDP-a.

Primjećuje se da je konačan rezultat ipak niži od planiranog prvobitnim budžetom i rebalansom. “Rezultat koji je bolji od očekivanog proizašao je kao posljedica činjenice da su kapitalni izdaci realizovani u znatno nižem obimu od planiranog, kao i zbog neisplaćenih otpremnina, jer je proces restrukturiranja kasnio”, ocjenjuje EK u izveštaju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top