EIB zadržao visoku nivo kreditnih plasmana u 2016. | Ekonomist

EIB zadržao visoku nivo kreditnih plasmana u 2016.

Kreditni plasmani grupe Evropske investicione banke (EIB) u 2016. godini zadržali su se nadomak rekordnog nivoa iz prethodne godine, pri čemu je više od polovine ukupnog iznosa usmjereno u pet najvećih ekonomija Evropske unije.

Ukupno je grupa EIB u 2016. za razvoj infrastrukture, malog i srednjeg poduzetništva, projekte zaštite životne sredine te inovacije odobrila kredite u iznosu 83,75 milijardi eura. Time se ukupan iznos plasmana zadržao nadomak rekordnog nivoa iz godine ranije kada je dostigao 84,5 milijardi eura.

Od ukupnog je iznosa za 2016. godinu EIB odobrio 74,98 milijardi eura, a Evropski investicioni fond (EIF) 9,45 milijardi. Time su poduprta ukupna ulaganja od 280 milijardi eura, stoji u izvještaju EIB-a, objavljenom u utorak.

U nesigurnim je vremenima grupa EIB pokazala da istinski evropski pristup donosi rezultate“, konstatovao je na konferenciji za novinare predsjednik banke Werner Hoyer.

Upozorio je ipak da je oporavak “još uvijek spor”, dodajući da u 2017. godini treba zbilja ubrzati sprovođenje reformi.

Više od polovine ukupnog iznosa odobreno je u 2016. godini pet najvećih zemalja EU. Prednjači Španija s odobrenih 11,45 milijarde eura, zatim Italija s 11,17 milijardi. Slijedi Francuska s 9,32 milijardi, Njemačka s 8,37 milijardi te Velika Britanija s 8,10 milijardi eura.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top