ECB: U julu i avgustu je manja tržišna likvidnost | Ekonomist

ECB: U julu i avgustu je manja tržišna likvidnost

Evropska centralna banka planira da u maju i junu privremeno poveća obim kupovine državnih obveznica, uzimajući u obzir uobičajeno ljetnje zatišje na tržištima.

“Svjesni smo sezonskih obrazaca na tržištu i da je tradicionalni praznični period od sredine jula do avgusta obilježen znatno nižom tržišnom likvidnošću”, izjavio je član Izvršnog odbora ECB-a, Benoa Ker.

“ECB i centralne banke ostalih članica evrozone uzimaju u obzir ovu činjenicu kada sprovode program kupovine državnih obveznica, zbog čega će ECB blago ubrzati svoju aktivnost kupovine u maju i junu, zadržavajući tako mjesečni obim kupovine od prosječnih 60 milijardi evra”, izjavio je Ker.

On je naveo i da bi ECB u septembru mogla povećati obim kupovine aktiva.

Kako podsjeća francuska agencija, ECB je u martu pokrenula takozvani program kvantitativnog labavljenja, u okviru kog će do septembra 2016. kupiti obveznice članica evrozone u vrijednosti od 1,14 biliona evra.

Cilj ovog programa je upumpavanje likvidnosti u finansijski sistem i podizanje hronično niske stope inflacije u evrozoni, a ECB već vjeruje da njena politika daje rezultat i da stopa inflacije u zemljama, poput Njemačke i Francuske, postepeno raste.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top