ECB razmišlja o kupovini državnih obveznica | Ekonomist

ECB razmišlja o kupovini državnih obveznica

Evropska centralna banka će početkom naredne godine procijeniti da li ima potrebe za kupovinom obveznica zemalja članica radi stimulisanja ekonomije eurozone. Potpredsjednik banke Vitor Constancio objasnio je da će tokom prvog tromjesečja naredne godine procijeniti da li je moguća kupovina drugih aktiva, uključujući suvjerenih obveznica na sekundarnom tržištu. ECB je već počela sa kupovinom hartije od vrijednosti sa pokrićem u imovini kako bi povećala obim svog bilansa stanja i olabavila monetarne uslove u zoni jedinstvene valute.

Prvi čovjek ECB Mario Draghi ranije je najavio da je, ukoliko zatreba, spreman da odobri i kupovinu državnih obveznica kako bi se otklonila spirala recesije i deflacije u eurozoni. On je pojasnio da je banka jedinstvena u odluci da se upotrijebe dodatne nekonvencionalne mjere, koje bi mogle da obuhvate i kupovinu različitih vrsta imovine, uključujući i državne obveznice.
Ove jeseni banka je predstavila novi program kupovine imovine, uključujući osigurane obveznice i hartije od vrijednosti, kao i dvogodišnji program jeftinih kredita namijenjenih bankama, kako bi podstakla kreditiranje preduzeća.

Međutim, namjera ECB da proširi program kupovine imovine i na državne obveznice nailazi na kritiku u Nemačkoj. Tako je nedavno vijeće ekonomskih stručnjaka koje savetuje vladu kancelarke Angele Merkel i Bundestag, upozorilo da bi ECB “trebalo da izbjegne opsežno povećanje bilansa sve dok ne prognozira deflaciju u eurozoni”.

Izvor: tanjug.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top